Nieuwe indeling van het luchtruim: Vaste naderingsroutes

Herziening van het Nederlandse luchtruim: vaste naderingsroutes

Een nieuwe indeling van het luchtruim is nodig, zodat de civiele en militaire luchtvaart duurzamer en efficiƫnter kan vliegen. Dat zorgt voor schoner en stiller vliegverkeer.

Twee veranderingen in het luchtruim gaan over het naderen van luchthavens door civiele luchtvaart.

Het creƫren van vaste naderingsroutes is de eerste verandering. Naderingsroutes zijn de routes die vliegtuigen volgen naar onze luchthavens. Nu is het alleen het laatste stukje van de nadering een vaste route.

Straks volgen de vliegtuigen vanaf de grens van ons luchtruim zoveel mogelijk een vaste naderingsroute. Dit verbetert de voorspelbaarheid van het vliegverkeer in ons luchtruim. Daarnaast maken vaste routes het mogelijk om woongebieden vaker te vermijden. Ook zijn zij een voorwaarde voor vliegtuigen om straks vaker continu te dalen. Hierdoor kunnen vliegtuigen een luchthaven hoger aanvliegen met een lager motorvermogen. De vaste naderingsroutes zorgen zo voor minder geluidshinder op de grond en minder uitstoot.

De tweede verandering gaat over het laatste deel van de nadering van een luchthaven. Nu moeten vliegtuigen een landingsbaan vanaf minimaal 15 kilometer afstand rechtuit naderen. Dankzij nieuwe navigatietechnieken kunnen vliegtuigen in de toekomst bij het naderen van luchthavens nauwkeuriger bochten vliegen. Met deze gekromde nadering kunnen woongebieden vaker worden vermeden, in sommige gevallen tot op 7,5 kilometer van het vliegveld.

Wil je weten wat er nog meer verandert? Kijk op www.luchtvaartindetoekomst.nl.

Op de aftiteling van de video zijn een vijftal logo's te zien. Dit zijn de logo's van: ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, ministerie van Defensie, Koninklijke Luchtmacht, Eurocontrol en Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL).