Schiphol krijgt natuurvergunning

Schiphol heeft de natuurvergunning gekregen. Dat schrijft demissionair minister Van der Wal voor Natuur en Stikstof op dinsdag 26 september 2023 aan de Tweede Kamer. Het gaat om een natuurvergunning voor 440.000 vliegtuigbewegingen (vtb) per jaar. Tijdelijk zijn 500.000 vliegbewegingen mogelijk.

Schiphol toren vliegtuigen gate

De 500.000 vtb zijn toegestaan tot er een nieuw Luchthavenverkeerbesluit (LVB) ligt. Daarnaast wijst Van der Wal erop dat vanaf komend voorjaar een feitelijk plafond geldt van 460.000 vtb. Dit komt omdat op 31 maart 2024 de experimenteerregeling ingaat.

Tot nu toe voldeed de luchthaven niet aan de stikstofregels, maar was er sprake van een gedoogconstructie. Met deze nieuwe natuurvergunning komt er een einde aan deze gedoogsituatie.

Van der Wal schrijft verder in de brief dat ze zich bewust is van de gevoeligheid in de Tweede Kamer, maar dat ze de vergunning toch heeft uitgeschreven, omdat het gaat om een 'individuele vergunningsaanvraag' die voldoet aan de wettelijke criteria en procedures. ‘Dat staat los van politieke afwegingen of politieke besluitvorming’, zegt ze. ‘Bovendien vind ik het belangrijk dat Schiphol voldoet aan wet- en regelgeving.’