Minder bagageafhandelaars op Schiphol in de toekomst

Het aantal bedrijven dat bagage afhandelt op Schiphol wordt verlaagd naar drie. Dat heeft minister Mark Harbers donderdag besloten.

Op Schiphol zijn zes bedrijven actief in de afhandeling van bagage, vracht en post. Dat zijn er veel vergeleken met andere Europese luchthavens. Het hoge aantal is goed voor concurrentie tussen de bedrijven, maar kan ook minder goed zijn voor de arbeidsomstandigheden van werknemers en de kwaliteit van de dienstverlening. Die negatieve gevolgen wil het ministerie met dit besluit tegengaan.

Het besluit geldt alleen voor de bedrijven die bagage van passagiersvliegtuigen afhandelen. Voor de bedrijven die vracht afhandelen wordt naar andere mogelijkheden gekeken om de omstandigheden ook in dit deel van de sector te verbeteren. Voor de afhandeling van onder meer privévluchten en kleine toestellen voor rondvluchten geldt het besluit niet.

Nu het besluit definitief is, kan Schiphol beginnen met een Europese aanbesteding, wat naar verwachting ongeveer een jaar zal duren. Daarna volgt een overgangsperiode, waarin iedereen zich kan voorbereiden op de veranderende situatie.

Meer informatie over het onderwerp is te vinden in de kamerbrief.