Rotterdam The Hague Airport

Vanaf Rotterdam The Hague Airport vertrekken vooral passagiersvluchten voor vakantie en zakelijke reizen. Bij noodsituaties mag Schiphol ook uitwijken naar deze luchthaven. De luchthaven is eigendom van de Schiphol Group.

Rotterdam The Hague Airport is 24 uur per dag open. Tussen 23.00 en 7.00 uur gelden regels voor de nacht. De luchthaven is dan beperkt open voor bijvoorbeeld:

  • vliegtuigen in nood
  • spoedeisende medische vluchten, bijvoorbeeld voor levensreddende operaties
  • regeringsvluchten, bijvoorbeeld voor ministers
  • zakelijke personenvliegtuigen met minder dan 20 stoelen

Ontwikkeling Rotterdam The Hague Airport

Vertegenwoordigers van de omwonenden, bestuurders van omliggende gemeenten, ondernemingen, kennisinstellingen, de luchthaven en de luchtvaartsector hebben samen verkend op welke manier de luchthaven zich verder kan ontwikkelen. Een onafhankelijk voorzitter heeft de verkenning geleid.

Dit project is een verdere uitwerking van de Luchtvaartnota 2020-2050. Meer informatie over de regionale verkenning is te vinden op Luchthavenbesluit.nl.

Op basis van de verkenning vraagt RTHA een luchthavenbesluit aan bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De luchthaven verwacht tussen eind 2022 en begin 2023 te starten met de aanvraag. Een concept ‘Notitie Reikwijdte en Detailniveau’ wordt dan aangeboden. Deze is nodig voor het Milieueffectrapport (MER) dat moet worden opgesteld. We verwachten dat het ministerie dit document in het eerste kwartaal van 2023 ter inzage zal leggen. Zo kan iedereen die dat wil daarop een zienswijze indienen.