EU Air Safety List (ASL)

De EU Air Safety List (ASL) is een lijst van luchtvaartmaatschappijen die niet voldoen aan internationale veiligheidsnormen. Deze maatschappijen mogen niet opereren binnen de EU. Ze worden ook op de lijst geplaatst om het publiek te waarschuwen.

EU Air Safety List ASL

Luchtvaartmaatschappijen die op de EU Air Safety List staan, mogen niet naar de EU vliegen. Reizigers die buiten de EU vliegen, kunnen de lijst raadplegen om te controleren of de luchtvaartmaatschappij waarmee ze willen vliegen veilig is. Als de maatschappij op de lijst staat, kan de reiziger afwegen om een andere luchtvaartmaatschappij te kiezen. Zo kunnen reizigers weloverwogen beslissingen nemen en hun veiligheid tijdens de reis waarborgen. 

EU Air Safety Committee

De lijst wordt twee keer per jaar bijgewerkt door de Europese Commissie (EC). De EC wordt daarbij geadviseerd door het EU Air Safety Committee, een comité van luchtvaardeskundigen uit alle EU-lidstaten. Namens Nederland nemen het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (directoraat-generaal Luchtvaart en Maritieme zaken, DGLM) en de Inspectie Leefomgeving en Transport hieraan deel.

Preventieve werking

Luchtvaartmaatschappijen worden beoordeeld aan de hand van verschillende bronnen, zoals informatie van de:

  • International Civil Aviation Organisation (ICAO)
  • European Aviation Safety Agency (EASA)
  • de Amerikaanse Federal Aviation Administration (FAA)

De ASL heeft ook een sterk preventieve werking: landen die onder toezicht staan, zullen hun veiligheidstoezicht immers willen verbeteren om te voorkomen dat hun luchtvaartmaatschappijen op de lijst komen te staan.

Meer informatie

Bekijk hier de EU Air Safety List.