Luchtvaartveiligheid maken we samen

De luchtvaart moet veilig zijn voor vliegtuigpassagiers, bemanning en de mensen die onder vliegroutes en bij vliegvelden wonen en werken. Daarom is er een sterk veiligheidsmanagementsysteem ontwikkeld, dat is opgezet volgens internationale regels.

Vliegen is een van de veiligste vormen van transport. De overheid en de luchtvaartsector werken nauw samen om die veiligheid continu te verbeteren. Met wet- en regelgeving, maar ook met belangrijke informatie voor vliegers, vliegscholen, luchtvaartbedrijven, luchtverkeersleiders en andere betrokkenen. Op deze website staat die informatie op een overzichtelijke manier bij elkaar. Dat maakt het makkelijker om veilig te vliegen en om te weten welke regels er gelden.

Nederlands luchtvaartveiligheidsprogramma (NLVP) 2020-2024

We werken er samen aan om dit veiligheidssysteem steeds verder te verbeteren. Dat gaat via het Nederlands luchtvaartveiligheidsprogramma (NLVP). Het programma richt zich op drie luchtvaartdomeinen:

De Nationale Veiligheidsanalyse voor de Nederlandse luchtvaart (2022) richt zich naast deze drie domeinen ook op een vierde domein: de luchtvaart in Caribisch Nederland.

Veilige luchtvaart: topprioriteit

Luchtvaartveiligheid is een topprioriteit voor de Rijksoverheid. In het Nederlands Actieplan voor Luchtvaartveiligheid (NALV) wordt aangegeven wat de Rijksoverheid en de luchtvaartsector samen doen om de luchtvaartveiligheid continu verder te verbeteren.

  • NLVP

Het Nederlands luchtvaartveiligheidsprogramma (NLVP) beschrijft het nationale veiligheidsmanagementsysteem voor de luchtvaart.

  • NALV

Het Nederlands Actieplan voor Luchtvaartveiligheid (NALV) beschrijft de belangrijkste veiligheidsinitiatieven voor de luchtvaartdomeinen.

  • NVA

De Nationale Veiligheidsanalyse is gericht op het beheersen van luchtvaartveiligheidsrisico’s op nationaal niveau.

Uitgelicht