Kabinet schort eerste stap tot minder vluchten Schiphol op

Het kabinet heeft besloten om de eerste stap voor het verminderen van geluidshinder in de omgeving van Schiphol, op te schorten. De Europese Commissie heeft hier grote zorgen over geuit. Ook loopt er nog een rechtszaak van luchtvaartmaatschappijen bij de Hoge Raad. Daarom heeft het kabinet besloten te wachten tot er meer duidelijkheid is van de Hoge Raad of de Europese Commissie.

Dit betekent dat het stoppen met anticiperend handhaven en de experimenteerregeling vooralsnog niet doorgaan.

Dit is vooral voor omwonenden een tegenslag. Het doel van het kabinet om de belangen van de luchthaven en van de omgeving beter met elkaar in balans brengen en geluidshinder te verminderen, blijft hetzelfde.

Het kabinet is daarom vastbesloten om te komen tot regelgeving waar omwonenden zich op kunnen beroepen, en om de geluidshinder voor hen te verminderen.

De lopende Europese procedure voor het terugdringen van geluidshinder met een maatregelenpakket, de Balanced Approach, gaat door zoals gepland. Dat maakt het mogelijk om weer een geldende juridische situatie voor Schiphol vast te leggen, waarmee de rechtszekerheid wordt hersteld.