Besluit minder vluchten Schiphol

Mensen vliegen vanaf Schiphol naar familie of vrienden in verre landen, gaan op vakantie of gebruiken de luchthaven voor een zakenreis. Schiphol verbindt ons land met de hele wereld en is belangrijk voor onze economie. Maar Schiphol ligt ook in het dichtst bevolkte gebied van Nederland. Bewoners hebben te maken met overlast van vlieggeluid en maken zich zorgen over de effecten van luchtvaart op hun gezondheid, de natuur en het klimaat.

Het kabinet wil een beter evenwicht in het belang van een goede internationale luchthaven en het belang van een betere en gezondere leefomgeving. Daarom besluit het kabinet dat Schiphol vanaf november 2023 de geluidsnormen niet langer mag overschrijden. Dat betekent dat er dan minder vliegtuigen per jaar landen en vertrekken vanaf Schiphol. Naar verwachting gaat het om 450.000 tot 465.000 vluchten per jaar. 

De volgende stap is het vastleggen van het maximum aantal vluchten van 440.000. Om minder vluchten vast te kunnen leggen, moeten Europese regels worden gevolgd. Dat proces heet Balanced Approach. Het streven is om vanaf november 2024 maximaal 440.000 vliegtuigen vanaf Schiphol te laten vertrekken en landen. Nu mogen er 500.000 vliegtuigen per jaar landen en vertrekken.

Vragen en antwoorden